Turnén fortsätter!



Det är sent... mycket sent.
Eller inte generellt sett, men för oss på Korvtisdag som brukar börja
kl 18.00 är en försening på två timmar en märkbar skillnad.
Vid det här laget hör det till traditionen att man antingen sitter och jäser och kollar på "How I met your mother" eller har gått hem till sitt, nöjd och mätt...
Nu är klockan 20.00 och vi har precis kommit til vår destination.

Javisst är det Vegabaren! Sveriges första hamburgerbar, belägen i Vega vid gamla Nynäsvägen söder om STHLM. Denna resturang har anor från 1964 då den såg dagens ljus för första gången.



Mannen i svart ser ut att ha svårt att bestämma sig, även om vi alla vet vad som är temat för
kvällen.
Nilsson ser gladeligen fram emot att få mat, han brukar ju vanligtvis hålla sig till pensionärs-tider vad gäller middag dvs. lite efter 16.00.

Dagen till ära har vi ett nytt ansikte med oss, han heter Jesper och är från och med idag PRAO på Korvtisdag.



Vi ville fota honom men han insisterade på att vara suddig.
Så det blev inte så bra...

Så tittar en herre i vit skrud och matchande korvgubbemössa fram från ett hörn bakom disken,
tar 7 beställningar i rad och försvinner sedan lika snabbt som han dök upp.
Två minuter senare är det dags igen. Den vitklädde herren dyker återigen upp vid disken och
frågar vad det får lov att vara.
-Vegamacka.
-Vegamacka.
-Vegamacka.
-Vegamacka.
En väldig variation på beställningarna som synes, Ett foto på stekhällen avslöjar vad som komma skall.


Så kommer då kalaset intågandes på brickorna, Tre identiska menyer och en med mellancola åt Mannen i svart (Han blir så stirrig av socker).
I sin iver så försöker han betala med en oskrapad trisslott...
Den vitklädde herren bakom disken skrattar och säger att det går bra, men han behåller
eventuell vinst själv.
Efter en stunds funderande kommer den svartklädde mannen fram till att han inte vågar,
utan betalar de 55 kr som kalaset kostar.



En vegamacka består av följande:
Ett Pitabröd som grillas.
På det fyra stora skivor Falukorv,
ett vändstekt ägg,
Rikligt med bearnaisesås.

Till detta serveras det Potatismos, vitkålssallad och vid efterfrågan lök.

En kolesterolbomb med andra ord. Eller som Kimmy uttrycker sig: -Det är som tillbehör med korv.
Men visst finns det korv på talltriken, kompositionen skulle inte fungera annars.



Såhär ser den ut då, Vegamackan. Alla väntar tålmodigt på att foton skall tagas...
Utom Kimmy såklart som redan har plöjt halvägs igenom sin mat. Det är synd om pojken som just jobbat 13 timmar i sträck så vi säger inget.
Denna korvtisdag förlöper nästan helt utan konversationer.
Mycket för att alla är trötta och för att vår PRAO har fullt med mat i munnen större delen av tiden.


Inomhusmiljön på Vegabaren är gemytlig med ett litet drag åt matsalshållet, men det är ytterst lite.
Klinkers på golven och koboltblått kakel halvvägs upp på väggarna, resten i rostfritt.
Stora fönster runtom som på dagtid släpper in rikligt med ljus.
Resturangen har även en övervåning som är bokningsbar för större sällskap och föreningar.
Nyligen har även Vega stadshotell öppnat, med samma ägare som Hamburgerresturangen och vägg i vägg med denna.
Detta är nog ett trevligt tillskott för besökande raggare på deras årliga möten i Vega.
Två platt-tv hänger i taket, som går i timmerstil med tjocka bjälkar.
Detta är skönt för Kimmy speciellt som inte får ner en enda tugga mat utan TV (hur gör han på lunchen?).

Personalen är och har alltid varit mycket trevlig och tillmötesgående.
Det finns inte en enda specialbeställning man kan göra som får dem att sucka eller rynka på näsan.

Prisnivån är mycket överkomlig.
Om vi ska jämföra med t.ex Mc donalds där en Bigmac & co kostar 56kr
(
nu var det ett tag sen jag var där) och man knappt kännt att man ätit.
Där det krävs att man går uppåt 90kr för att få någonsånär bukfylla.

På Vega i jämförelse kostar det 55kr för en Vegamacks meny. Som är alldeles lagom för en matglad karl.




Allt som allt är Detta ett mycket bra ställe att både äta på och hämta ifrån.
Den långa disken som påminner om hur det hela började 1964 genererar en känsla av genuinitet och charm,
att resturangen bara bytt ägare en gång sedan den grundades är också till dess fördel; då allt rullar på som ett väloljat maskineri.

Det enda negativa är brickorna... de skulle lika gärna kunna vara soppskålar så runda som de är. Det gäller att beställa tung mat
som håller brickan på plats, annars snurrar den hejvilt.


Totalbetyg:  Fyra bullar av fem!


Kommentarer
Postat av: Marie

Mmmm. Det låter ju inte så tokigt. Kan kanske vara värt att prova på någon gång. Även för den som inte är någon stor korvälskare.

2009-09-30 @ 14:55:48
Postat av: Maria

Låter kanon.. Får se till o ta mig dit o kolla in stället nästa gång jag besöker huvudstaden... =)

2009-10-02 @ 19:19:57

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0