En klassiker revisited.Ännu ett gästspel som inte går som planerat... Det var tänkt att dagen till ära ha med oss en långväga gäst.
Ända från Norge, fast från början Sverige... Vi pratar förstås om Kim.
Men i sista stund försvann vår vän under mystiska omständigheter, vi ringde upp honom då stunden var inne men då hade vår vän trasslat in sig i ett kafferep och kunde inte ta sig loss.

Till saken. Fjäde stoppet på turnén går till stället som var först med att få uppleva den något udda beställningen dagens meny består utav. Det är en gammal beprövad klassiker för oss veteraner, men för vår PRAO som så länge famlat i mörkret är detta (precis som Vegamackan var) ännu en premiär.

Välkommna till:

Lilla Italien och deras (våran) Falukorvspizza!

Idag är hela korvtisdag samlade. Det var nära att Nilsson föll bort idag igen men han tog sitt förnuft till fånga och gick i rimlig tid från jobbet.
Klockan är nu 18.00 och även om vi alla (undantaget vår PRAO) har upplevt denna kulinariska sensation förut,både hembakad och bortbakad så är alla ändå peppade.


Eller?
Vår PRAO insisterar på att tona ner sin entusiasm lagom till bilder ska tagas men skiner strax efter upp igen full av energi.


Nilsson är mycket mer pepp än vad han utger sig för att vara, han är bara trött... mycket trött.

Och som vanligt är mannen i svart svår att holla reda på då hans upphetsning får honom att springa kors och tvärs över parkeringen.


Efter en tillsägning på skarpen får vi ordning på honom och kan i samlad tropp stiga in i värmen.Det doftar pizza blandat med kardemumma från bageriet vägg i vägg, en rätt angenäm doft faktiskt... hmm... Julpizza?
På rad tågar vi så fram till herren bakom disken. Förbi allt folk på den till hälften fulla pizzerian, Mannen i svart tar genast befälet:

-Två Falukorvspizzor tack.
Pizzabagaren bakom disken ser lite små konfunderad ut men får till slut fram ett: -Jaa... okej...
Det spelar ingen roll att vi beställt denna pizza ett flertal gånger förut. Man måste ändå alltid förklara vad den innehåller, kan det vara så att vi är de ända som äter just denna pizza?
Kimmy förklarar mer ingående vad pizzan innehåller.
- Det ska vara Falukorv, ost och färska tomater. (lyxvarianten har ett ägg i mitten också)
Pizzabagaren rafsar hastigt ner detta på sitt block.
-Ok.
PRAO Jesper faller in i ledet och lägger en likadan beställning fast för en person, Nilsson beställer ingen pizza och Pjjt insisterar på att få en utan färska tomater då han anser att de är roten till allt ont här i världen.Så går vi till bords.
I väntan på maten avhandlas en rad mycket viktiga ämnen. Det börjar med prat om nyårsfirande och går via bajs till betong för att slutligen landa i Tv-serier.
Efter ca 15 min kommer maten in, se på dessa skapelser.


Till detta behövs bara ett enda tillbehör... och det går under namnet senap.


Falukorvspizza i all ära, men det är något som inte stämmer...
Falukorven är stekt separat och pålagd efter, inte som brukligt att den ligger på pizzan innan den gräddas.
Dessutom är den inte skuren för att förhindra att den buktar sig vid stekning, utan ligger som små svampar och guppar ovanpå.
Men det hela är ändå en ganska angenäm kompsition, kunde varit lite mer korv på bara.

Måltiden förlöper under diskussioner om vilken säsong av Dexter som går på tv just nu och att kimmy vill se "House"
Det hela ska avslutas med en kopp kaffe som brukligt men då vi kommer fram till kaffekannan ligger bara en bränd liten skvätt kvar och skvalpar i botten...
Mannen bakom disken säger att det är lugnt, att han fixar färskbryggt kaffe på en gång och att det är klart om tre minuter.

Tre minuter förlöper... Fem minuter... Tio.
Inget nytt kaffe dyker upp för att ersätta den stakars utbrända skvätten i botten på sagda kanna. Vi reser oss och börjar besvikna efter lovord om kaffe som inte fanns att klä på oss.Lilla italien är en rätt trevlig pizzeria att äta på. Inredningsmässigt är det mycket rött, som väggar, hyllor och mosaik. Trägolv och träinredning ger i kombination med det röda en varm och ombonad känsla.
Personalen är trevlig och tillmötesgående.
Då Falukorvspizzan sällan bakas och ser annorlunda ut varje gång man beställer den är det en svår maträtt att bedöma, men de misstag som nämdes ovanför är tillräckligt för att ta udden av maträtten. Det kunde varit bättre.
En sista sak, knivarna skulle lika gärna vara skedar. Vanliga bordsknivar går utmärkt att skala potatis med men en pizza vill man gärna skära med lättja... fritt fram för grillbestick.
Och sen var det kaffet då...

Så mycket som det smärtar att sätta ett lägre betyg än tre bullar så kommer inte denna gång på Lilla Italien riktigt ända upp. Det har funnits gånger på samma pizzeria som har varit hästlängder bättre.

Totalbetyg  Två och en halv bullar av fem. 

/Pjjt

Polski polski.

Jaha, då var man hemma igen. Åkte till Krakow i onsdags morse.
Hade inga större förväntningar på staden direkt  men såhär i efterhand måste sägas att mina åsikter har helvänt.
Mycket fin stad det där, med mycket kultur och historia.
Men framför allt... korv!

Det fanns inte en enda livsmedelsbutik i krakow som vi var inne i som inte hade en korvdisk i denna storlek eller större:

Det ska även tilläggas att korven var mycket god. bra sälta och naturlig röksmak. perfekt till en polsk öl, eller svensk för den delen.

Den lär ju funka till all öl... Ja det säger vi.

/Pjjt

Jäs, its värry sviidish!Dåså! Tredje stoppet på turnen som inte ser ut att sakta ner, snarare tvärt om.
Vart åkte vi då denna vecka?
Svaret är lika otippat som självklart beroende på hur man ser på saken.

De har funnits sen urminnes tider.
De har värnat om medelsvensson.
De har ställen över hela världen.
De har en extremt snål ägare.

Ja mina vänner vi pratar förstås om:

IKEA! världens största korvkiosk
(de har möbler också... har jag hört)

Vilket annat ställe erbjuder dig som kund att äta dig mätt för ynka 30kr? inte ett enda skulle jag våga säga.
I alla fall då det gäller korv.

Vi är sena... inte sena sena, men 20 minuter efter avtalad tid rullar Pjjt och PRAO-Jesper in på nedre parkeringen på IKEA i Kungens kurva.
Mannen i svart har varit här sedan tio över fem och klockan visar nu 17.38. Till saken hör att han jobbar fem minuter från korvkiosken i fråga medans vi har rest ända från Tyresö.

Vi gör entre via utgången och kommer upp i korvhallen vid utgångskassorna. Vi ringer mannen i svart och han verkar vara lite desorienterad då han inte räknat med vårt sluga sätt att ta oss in.


Han har en mycket bister uppsyn när han tillslut hittar oss vid korvdisken, men det går fort över då han ser korvskyltarna som står uppställda som i givakt.

Vi saknar en medlem idag. Vår konservative vän i mössa har för dagen fått order av sin tre meter långa och jättestarka chefsperson att jobba över, annars blir det att smaka oxpiskan.
Saknaden av Nilsson avtar dock väldigt fort när vi är på plats invid korven... och PRAO-Jesper har inte ens hunnit reflektera över att vi är en man mindre, han är bara glad.


Vid första anblick ser allt ut att vara i sin ordning. Men skenet bedrar...


Kalla mig seg men sist jag var på IKEA så hade de inte de här klossarna vid korvdisken, istället hade de en rejäl och fyllig kö.
Vad är då dessa åbäken för något?

Såklart det är betalautomater... vad annars?
Jättebra initiativ av IKEA då det minskar pengahanteringen bland personalen, vilket i sin tur leder till bättre hygien då ingen behöver ta i smutsiga pengar. Detta informerade en mycket hjälpsam kvinna bakom disken oss om.
Men varför måste de gå ut med dubbla budskap?
Framme vid disken står det att man kan betala med kontanter eller kort, men vid automaten finns endast kontant eller värdekupong som betalningsalternativ.
Eftersom vi snart är inne på 2010:talet så har Pjjt ytterst sällan kontanter, man räknar med att kunna dra sin lilla plastremsa praktiskt taget överallt. Speciellt på de ställen som hävdar skriftligt att de accepterar kortbetalning.
Men nejdå...

PRAO-Jesper får bli mål för Pjjts vrede över detta tvetydiga budskap då han knappar in sin beställning på samma.
Vid det här laget står Mannen i svart redan och hämtar ut sin mat. Vi ställer oss strax bakom och samtalar med damen bakom disken.

Efter att ha armbågat oss fram till den enda fungerande senapspumpen i hela korvkiosken och garnerat vår mat så står den sedan där på det lite vingliga ståbordet.


Som synes är det två saker som inte riktigt stämmer på bilden.

1. Det är en pizzaslice med på bilden, men detta får strax sin förklaring.

2. Kimmy har inte börjat äta innan bilden tagits, detta är däremot helt oförklarligt.

Nu går det fort. Det tar ca 10 minuter för sällskapet att sätta i sig hela korvberget, alla är väldigt hungriga med andra ord.Men så plötsligt, PRAO-Jesper tar seden dit han kommer och bygger sin egen mat.

Korvpizza alá IKEA!
Även denna går ner i ett nafs. Det ska även tilläggas att dekorationen på väggen inte kunde varit bättre.Så ser det då ut såhär efter att de tio minuterna vid bordet förlöpt.


Då maten är uppäten och bordet städat beger sig korvtisdag raskt vidare till "montera & dinera" där mannen i svart inhandlar ytterligare 16 korvar och bröd, denna gång för hemmabruk. Kanske att Nilsson får äta IKEA-korv idag ändå.För att summera dagens korvätning.
Det är väl ingenstans man hittar korv med bröd till standardpriset fem kronor om inte på IKEA, då korven också är mycket god och bröden perfekt mjuka är detta klockrent.
Men alla har inte ett IKEA runt knuten, sen att miljön inte är den roligaste och nästan stressframkallande är väl inte det bästa.
Vanligtvis är det huggsexa runt senap och ketchup borden och man är glad om alla fyra pumpar fungerar, det samma gäller för dryckesautomaterna.
Nu vet jag inte om alla bord är lika vingliga som det vi stod vid men det var, om än ytterst litet ett irritationsmoment.
Att inte acceptera kort som betalning även om man hävdar att man gör just detta är däremot bara dåligt (eller är jag småsint).

Men vart om inte här kan man få en mycket tilfredställande middag för under fyrtiolappen? som dessutom smakar mycket bra.
Vi får hoppas att IKEA tar sitt förnuft tillfånga och börjar med korvrestauranger som franchise. Det skulle gå mycket, mycket bra.

Totalbetyg: Tre bullar av fem.

/Pjjt

RSS 2.0