Korven och vi

Man kan tycka att korv idag är "svensson" mat. Men efter en del forskning över internet så kan jag konstatera att korven har främjat våran matkultur samt ligger som grund för livs längden på andra matvaror.

- Förr var korv en handelsvara och man måste tidigt ha lärt sig hur fermentation med mjölksyrebakterier fungerar för att korvarna skulle kunna hålla sig länge.
Säger Sven Lindgren professor på livmedels verket.

En utredning som gjordes under förra året visade att det fanns flera miljarder att tjäna på ett långtgående samarbete mellan de tre nordiska kooperationerna. Det är bland annat den utredningen som legat som grund när man fattat beslutet om hur Coop Norden ska byggas upp.

Att korven har funnits länge de vet alla, men visste du att när du äter av en salami så känner du samma smaker som de romerska härförarna och kungar från förr. Bullens pilsnerkorv är den äldsta produkten i sitt slag i Sverige idag och har inte förändrats sedan den lanserades 1953. Under en period lär det till och med ha funnits ett "Bullens Pilsnerkorv-sällskap". Förmodligen är det den enda korven som haft en egen fanclub(Vi på korvtisdag är ju fan av alla korvar).

Förra året utsåg Korvakademien Jan Lindvall från Lindvalls chark till Årets Charkuterist. Han segrade med Tsatsikigrill. Tsatsikigrill påminner om frukostkorv till utseendet och är smaksatt med bland annat vitlök och dill. 1999 utsågs Salchichas Don Carmelo från G Möller till det årets bästa korv. . Det är en röd spansk korv av grovmalet nötkött.
 

Många nya korvsorter har letat sig till Sverige under senare år och idag har vi ett roligare sortiment än för 20 år sedan. Korven är ibland orättvist baktalad, idag har många korvar en hög andel kött i sig och ju mer köttråvara, desto bättre korv.

Kimmy-korvfantast

Kommentarer
Postat av: pjjt

mycket informativt inlägg. detta främjar korven som en maträtt att ha på de finaste tillställningar.

2009-07-16 @ 10:57:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0